dimecres, 25 de setembre de 2013

Simpàtics, exòtics i temperamentals

Comentari sobre: L'extraordinària força del mite d'Espanya. Per David Miró. Diari Ara, 21 setembre 2013. http://www.ara.cat/premium/opinio/Lextraordinaria-forca-del-mite-dEspanya_0_997100325.html
____________________

No li falta raó a en David Miró quan diu que Espanya és un mite molt poderós. Efectivament l'estat al què (actualment) pertanyem representa aquest rol en l'imaginari occidental. Tot i que molts dels valors que transmet siguin negatius, se li perdonen precisament per encarnar aquest mite. Segurament si Alemanya o els Països Baixos cometessin infraccions flagrants a la democràcia –com ara impedir l'accés a les urnes a una majoria de ciutadans, o imposar una pena de presó per parlar en la pròpia llengua davant un agent de l'autoritat que no ho permet–, serien molt mal vistos per la comunitat internacional, però si ho fa Espanya, l'Espanya salvatge, exòtica i temperamental.... és com si d'alguna manera ja li toqués. En el rol que representa el seu mite, el respecte a la democràcia no és una exigència prioritària, com tampoc ho és la serietat en el treball o la solvència. En virtud del mite, se li perdonen moltes coses.

Potser valdria la pena realitzar un estudi rigurós sobre l'arrelament d'aquest mite en els països –diguem-ne– més rellevants. Al cap i a la fi, necessitarem suports, i caldrà conèixer a fons aquest tipus de qüestions per a posar en marxa les estratègies adequades.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada